Клітковиною називають харчові волокна, які потрібні для правильного травлення і гарного самопочуття. Вона практично не перетравлюється в шлунку, тому проходить по всьому кишечнику.
В яких овочах її міститься найбільше?
У чому користь клітковини?
Користь цієї речовини полягає в наступному:
- виводить з організму шкідливий холестерин;
- очищає судини;
- підтримує нормальний вміст цукру в крові;
- полегшує роботу кишечника;
- бореться з запорами;
- допомагає швидше позбавитися від зайвої ваги;
- контролює рівень кислотності кишечника;
- допомагає контролювати апетит, дарує надовго відчуття ситості.
Які продукти багаті клітковиною?
Багато клітковини міститься в їжі рослинного походження, а саме:
- Крупи і каші.
- Бобові культури.
- Рис білого сорту.
- Оливки і маслини.
- Горіхи і насіння.
- Свіжі овочі.
- Свіжі ягоди.
- Фрукти, особливо - цитрусові і кісточкові.
При яких симптомах раціон необхідно збагатити клітковиною?
Брак клітковини в організмі можна розпізнати за допомогою наступних симптомів:
- Почуття сонливості і слабкості, яке виникає відразу після їжі.
- Переривчастий, неспокійний сон.
- Запори, при яких процес дефекації стає болючим і важким. Також клітковину потрібно вживати тим, хто випорожнюється менше 3-4 разів на тиждень.
- Підвищений рівень холестерину і ліпопротеїдів низької щільності.
- Відчуття голоду після їжі, неконтрольований апетит.
- Часті переїдання, нездатність контролювати себе.
- Поява зайвої ваги, яка викликана регулярними переїдання.
- Підвищення рівня цукру в крові.
- Відчуття здуття живота, підвищене газоутворення в кишечнику.
Підвищити рівень клітковини в організмі можна, вживаючи рослинну і необроблену їжу. Ця речовина продається також в порошковій формі, але перед її застосуванням потрібна консультація лікаря.
В яких овочах найбільше клітковини?
Багато клітковини міститься в наступних овочах:
- Артишок. Цей овоч є чемпіоном за вмістом корисних грубих волокон. Також в ньому багато інших корисних мікроелементів та вітамінів. Їдять артишоки зазвичай у відварному вигляді. Для поліпшення смакових якостей його подають разом з соусом, приготованим на оливковій олії.
- Капуста брокколі. Зазвичай її рекомендують як протипухлинний засіб, але в ній також міститься багато клітковини. Бажано їсти брокколі в необробленому вигляді або тільки злегка відварювати її. Так краще зберігаються корисні і поживні речовини.
- Брюссельська капуста. У ній багато не розчинних в шлунковому соку волокон, а також є калій, марганець, фосфор.
- Гарбузовий м'якуш. У гарбузовій м'якоті міститься багато грубих волокон. Також її регулярне вживання підвищує гостроту зору.
- Листова кучерява капуста. Даний продукт поліпшує травлення і активно бореться із запальними процесами.
- Морква. Даний овоч корисний у вареному і сирому вигляді. Харчові волокна, що містяться в ньому, здатні запобігти утворенню виразки шлунка.
- Бурякові листя. Мало хто знає, що бурякові листя теж можна вживати в їжу. У них багато натуральних волокон. Продукт добре доповнює салати та інші страви.
Таким чином, якщо вживати достатню кількість продуктів з клітковиною, то травна система людини буде працювати добре. Головне - запивати такі продукти великою кількістю рідини.
24.11.2020