Клітковиною називають харчові волокна, які потрібні для правильного травлення і гарного самопочуття. Вона практично не перетравлюється в шлунку, тому проходить по всьому кишечнику.

В яких овочах її міститься найбільше?

У чому користь клітковини?

Користь цієї речовини полягає в наступному:

  • виводить з організму шкідливий холестерин;
  • очищає судини;
  • підтримує нормальний вміст цукру в крові;
  • полегшує роботу кишечника;
  • бореться з запорами;
  • допомагає швидше позбавитися від зайвої ваги;
  • контролює рівень кислотності кишечника;
  • допомагає контролювати апетит, дарує надовго відчуття ситості.

Які продукти багаті клітковиною?

Багато клітковини міститься в їжі рослинного походження, а саме:

  • Крупи і каші.
  • Бобові культури.
  • Рис білого сорту.
  • Оливки і маслини.
  • Горіхи і насіння.
  • Свіжі овочі.
  • Свіжі ягоди.
  • Фрукти, особливо - цитрусові і кісточкові.

При яких симптомах раціон необхідно збагатити клітковиною?

Брак клітковини в організмі можна розпізнати за допомогою наступних симптомів:

  • Почуття сонливості і слабкості, яке виникає відразу після їжі.
  • Переривчастий, неспокійний сон.
  • Запори, при яких процес дефекації стає болючим і важким. Також клітковину потрібно вживати тим, хто випорожнюється менше 3-4 разів на тиждень.
  • Підвищений рівень холестерину і ліпопротеїдів низької щільності.
  • Відчуття голоду після їжі, неконтрольований апетит.
  • Часті переїдання, нездатність контролювати себе.
  • Поява зайвої ваги, яка викликана регулярними переїдання.
  • Підвищення рівня цукру в крові.
  • Відчуття здуття живота, підвищене газоутворення в кишечнику.

Підвищити рівень клітковини в організмі можна, вживаючи рослинну і необроблену їжу. Ця речовина продається також в порошковій формі, але перед її застосуванням потрібна консультація лікаря.

В яких овочах найбільше клітковини?

Багато клітковини міститься в наступних овочах:

  • Артишок. Цей овоч є чемпіоном за вмістом корисних грубих волокон. Також в ньому багато інших корисних мікроелементів та вітамінів. Їдять артишоки зазвичай у відварному вигляді. Для поліпшення смакових якостей його подають разом з соусом, приготованим на оливковій олії.
  • Капуста брокколі. Зазвичай її рекомендують як протипухлинний засіб, але в ній також міститься багато клітковини. Бажано їсти брокколі в необробленому вигляді або тільки злегка відварювати її. Так краще зберігаються корисні і поживні речовини.
  • Брюссельська капуста. У ній багато не розчинних в шлунковому соку волокон, а також є калій, марганець, фосфор.
  • Гарбузовий м'якуш. У гарбузовій м'якоті міститься багато грубих волокон. Також її регулярне вживання підвищує гостроту зору.
  • Листова кучерява капуста. Даний продукт поліпшує травлення і активно бореться із запальними процесами.
  • Морква. Даний овоч корисний у вареному і сирому вигляді. Харчові волокна, що містяться в ньому, здатні запобігти утворенню виразки шлунка.
  • Бурякові листя. Мало хто знає, що бурякові листя теж можна вживати в їжу. У них багато натуральних волокон. Продукт добре доповнює салати та інші страви.

Таким чином, якщо вживати достатню кількість продуктів з клітковиною, то травна система людини буде працювати добре. Головне - запивати такі продукти великою кількістю рідини.

24.11.2020

Рекомендовані товари