Альтернатива м'ясу
Стаючи вегетаріанцем або включаючи в свій раціон більше рослинних продуктів, багато хто стикається з пошуком альтернативи м'ясу. Існує цілий ряд замінників цього джерела білка. Вживаючи їх хоча б раз в день, можна забути про проблеми з кишечником, вони легко засвоюються. Адже в складі більшості таких продуктів містяться корисні мікроелементи.
Замінники джерела білка
Відмова від м'яса може бути з різних причин: хтось робить це через моральні переконання, інші дотримуються дієти. У будь-якому випадку важливий збалансований раціон, тому м'ясо необхідно замінити іншими корисними компонентами.
Популярні альтернативні корисні джерела:
- Бобові - багаті на рослинний білок, вітаміни групи B, а також мінерали. Серед розглянутих варіантів можна підібрати квасолю, сочевицю, горох, сою.
- Насіння - можна додавати в страви кунжут, гарбузове, насіння льону;
- Горіхи - корисний і поживний арахіс, фундук, волоські горіхи, фісташки і кешью. Досить з'їдати в день 4-5 горішків.
- Крупи - великий вміст білка в рисі, вівсянці, кукурудзі. Одними з багатих на протеїн вважаються пшеничні висівки.
- Спіруліна - білок в морській водорості перевищує 65% від її маси. Продукт швидко насичує організм енергією, легко засвоюється. Тим, кому не подобається її смак, підійдуть на її основі таблетки або біоактивні добавки.
Можна включити в раціон рибу з морепродуктами, щоб заповнити запаси вітаміну B12, якого немає в злаках. До речі, корисні ще листя салату, кисломолочні вироби. Гриби добре виручають на перших порах відмови від тваринного продукту, коли організм ще не встиг звикнути до легкої їжі.