Калькулятор калорій допомагає підтримувати масу тіла на потрібному рівні без шкоди для здоров'я. Норму калорій можна розраховувати самостійно або користуватися спеціальними додатками. Як це робиться?

Чому варто вести підрахунок калорій?

Закони харчування будуються на законах збереження енергії, які є фундаментальними в природі. Організм витрачає певну кількість енергії на здійснення повсякденних завдань. Це дихання, підтримання м'язів в тонусі, робота кишечника, підтримка постійної температури тіла і т.д. Але є інші витрати, які залежать від способу життя конкретної людини. Якщо людина вживає занадто багато поживних речовин, які не переробляються якимось чином в енергію, то з часом вони починають відкладатися на тілі у вигляді жиру. Для ефективного зниження ваги варто створювати дефіцит калорій, і підраховувати їх за допомогою калькулятора.

Що потрібно знати про метод підрахунку калорій?

У багатьох людей складається негативне ставлення до принципу підрахунку калорій в харчуванні. Їм здається, що метод має на увазі голодування, поїдання несмачної їжі, проте полягає він в наступному:

  • Метод має на увазі серйозний, осмислений підхід до харчування.
  • Не потрібно піддавати організм стресу, травмувати його, сідати на жорстку дієту.
  • При підрахунку поживних речовин зберігається повноцінний раціон.
  • Це корисніше монодієті і розвантажувальних днів.
  • Людина може не виключати зі списку продуктів ніякі страви, навіть свої улюблені. Головне - укладатися в норму калорійності.
  • Підрахунок енергетичної цінності є першим кроком до здорового харчування, так як людина починає підходити до вибору продуктів більш осмислено.
  • Схуднення здійснюється правильним, нешкідливим способом, так як людина буде отримувати необхідні мінерали, білки, жири і вуглеводи.
  • Збережеться гарне самопочуття, не буде сонливості або занепаду сил.
  • Такий метод схуднення захищає людину від стрибків маси тіла, повернення зайвих кілограмів.
  • Калорії не доведеться рахувати все життя. Зазвичай після 2-3 місяців такого харчування формується звичка і приблизне уявлення, скільки калорій потрібно вжити, щоб наїстися, але залишитися при цьому струнким.
  • Метод схуднення виключає зриви, так як якщо людина з'їла щось дуже жирне, то у неї є можливість спалити ці запаси, провівши інтенсивне фізичне тренування.

Що ще потрібно врахувати?

Для здійснення даної моделі харчування варто врахувати і зрозуміти наступне:

  • враховувати вікову категорію, рівень фізичної активності;
  • дізнатися свою добову норму калорій;
  • зрозуміти, як створюється дефіцит поживних речовин, щоб організм зміг витрачати власні жирові запаси;
  • купити кухонні ваги для зважування продуктів;
  • вираховувати енергетичну цінність всіх страв і напоїв, які вживаються протягом дня;
  • фіксувати результати в спеціальному зошиті або додатку на смартфоні.

Які продукти варто обмежувати?

Існують поживні продукти, які можна дозволяти собі лише зрідка. Що до них відноситься?

  1. Солодощі, солодка випічка.
  2. Ковбасні вироби, сири жирних сортів.
  3. Жирні молочні та кисломолочні продукти.
  4. Солодкі газовані напої.
  5. Алкогольні напої.

Якщо людина хоче схуднути, то розраховувати споживання поживних речовин краще за допомогою спеціального калькулятора калорій. Це допоможе легко позбутися зайвого жиру без шкоди для здоров'я.

27.02.2021