Перекуси потрібні організму, щоб дотримувався енергетичний баланс між прийомами їжі, для підтримки рівеня глюкози в крові. Але з іншого боку, в цей момент в організм надходять додаткові поживні речовини, і загальний обсяг денних калорій може непомітно зрости - тому калорійність перекусів повинна бути невисокою (100-200 ккал). 


Які перекуси краще вибрати:

Фрукти, овочі, ягоди, соки (яблучний, морквяний), цільнозернові хлібці або каші, знежирений йогурт або кефір, тунець у власному соку, квасоля, сухофрукти, горіхи (не більше 30 грам в день).


Які перекуси шкідливі:


Чіпси, цукерки, жирне печиво, кондитерські вироби - ці продукти висококалорійні, при цьому містять мало корисних речовин.


Корисна порада: коли ви купуєте готові продукти для перекусу уважно вивчіть їх склад, зазначений на етикетці: велика кількість калорій, цукор і трансжири можуть міститися в найнесподіваніших товари, наприклад, в батончиках мюслі тощо.


Ось кілька варіантів здорових перекусів:

1. М'ясо і продукти, що містять білки


- 30 г нежирного м'яса, риби або птиці

- 1 варене яйце

- 30 г лісових або волоських горіхів

- 60 г тунця у власному соку


 2. Зернові продукти


- 1 шматок цільнозернового хліба (40 г)

- кілька цільнозернових крекерів

- 1 стакан мюслів або вівсяної каші (200 г)


3. Фрукти


- 1 стакан винограду, ягід (200 г)

- 1 банан, яблуко, апельсин (200 г)


4. Овочі


- 1 тарілка (200 г) приготованих або свіжих овочів (морква, перець, капуста, селера, листовий салат)

- 2 тарілки (400 г) салату або іншої листової зелені


5. Молочні продукти


- 1 стакан (200 г) молока, кефіру або йогурту - знежиреного або з низьким (0-2%) вмістом жиру


6. Напої


- вода питна, мінеральна

- 1 стакан (200 г) натурального фруктового соку з м'якоттю (без додавання цукру)


Плануйте перекушування завчасно: купіть продукти, приготуйте, наріжте і упакуйте фрукти або овочі, зберіть все в один лоток. Якщо не підготуватися, велика ймовірність з'їсти що-небудь не дуже корисне, але доступне.

08.05.2021

Рекомендовані товари