Перекуси потрібні організму, щоб дотримувався енергетичний баланс між прийомами їжі, для підтримки рівеня глюкози в крові. Але з іншого боку, в цей момент в організм надходять додаткові поживні речовини, і загальний обсяг денних калорій може непомітно зрости - тому калорійність перекусів повинна бути невисокою (100-200 ккал).
Які перекуси краще вибрати:
Фрукти, овочі, ягоди, соки (яблучний, морквяний), цільнозернові хлібці або каші, знежирений йогурт або кефір, тунець у власному соку, квасоля, сухофрукти, горіхи (не більше 30 грам в день).
Які перекуси шкідливі:
Чіпси, цукерки, жирне печиво, кондитерські вироби - ці продукти висококалорійні, при цьому містять мало корисних речовин.
Корисна порада: коли ви купуєте готові продукти для перекусу уважно вивчіть їх склад, зазначений на етикетці: велика кількість калорій, цукор і трансжири можуть міститися в найнесподіваніших товари, наприклад, в батончиках мюслі тощо.
Ось кілька варіантів здорових перекусів:
1. М'ясо і продукти, що містять білки
- 30 г нежирного м'яса, риби або птиці
- 1 варене яйце
- 30 г лісових або волоських горіхів
- 60 г тунця у власному соку
2. Зернові продукти
- 1 шматок цільнозернового хліба (40 г)
- кілька цільнозернових крекерів
- 1 стакан мюслів або вівсяної каші (200 г)
3. Фрукти
- 1 стакан винограду, ягід (200 г)
- 1 банан, яблуко, апельсин (200 г)
4. Овочі
- 1 тарілка (200 г) приготованих або свіжих овочів (морква, перець, капуста, селера, листовий салат)
- 2 тарілки (400 г) салату або іншої листової зелені
5. Молочні продукти
- 1 стакан (200 г) молока, кефіру або йогурту - знежиреного або з низьким (0-2%) вмістом жиру
6. Напої
- вода питна, мінеральна
- 1 стакан (200 г) натурального фруктового соку з м'якоттю (без додавання цукру)
Плануйте перекушування завчасно: купіть продукти, приготуйте, наріжте і упакуйте фрукти або овочі, зберіть все в один лоток. Якщо не підготуватися, велика ймовірність з'їсти що-небудь не дуже корисне, але доступне.
08.05.2021