Якщо навіть ви ведете здоровий спосіб життя і дотримуєтеся збалансованого харчування, організму може не вистачати окремих мікроелементів і біологічно активних речовин. 

Дотримуватися збалансованого харчування сучасній людині дуже складно. Продукти, які складають наш сьогоднішній раціон, залишають мало шансів для забезпечення організму вітамінами та іншими корисними речовинами в повній мірі. Так, наприклад, зірвані помідори або банани, не відразу потрапляють до нас на стіл. Для того, що привезти нам овочі та фрукти з далеких країн в «товарному» вигляді їх зривають зеленими. Відповідно, такі продукти не встигають накопичити в собі достатню кількість корисних речовин. Рафінування продуктів або їх термічна обробка теж істотно знижують в них наявність корисних речовин. 

Говорячи про вітамінну недостатність, не можна сказати, що організму не вистачає якогось одного вітаміну. Як правило, відбувається нестача групи корисних речовин. Наприклад, якщо у вашому раціоні мало рослинних продуктів, ваш організм може відчувати дефіцит вітамінів В і С. А якщо відмовитися від продуктів тваринного походження, то в організмі може спостерігатися недостатність вітамінів А, D і Е.

Брак вітамінів можна визначити іноді самостійно. Наприклад, недолік вітаміну А (ретинол) характеризується сухістю шкіри, ламкістю волосся, появою поперечних смужок на нігтях, захворюванням очей, курячою сліпотою (зниження зору в темряві), гастритом, діареєю, а у дітей - уповільненням фізичного і інтелектуального розвитку.

Про нестачу вітаміну Е (токоферолу) можуть говорити підвищена проникність і ламкість капілярів, м'язова слабкість, анемія.

Недолік вітаміну D (кальциферол) може проявлятися в судомах, порушенні психомоторних реакцій, схильності до переломів кісток і їх повільному зрощенні. Недостатність вітаміну D в дитячому віці може послужити появі рахіту. При цьому захворюванні порушується кісткоутворення і відбувається деформація скелета.

Якщо у вас загальна слабкість, швидка стомлюваність, часті застуди, кровоточивість ясен і погане загоєння ран і порізів - у вас може бути недолік вітаміну С (аскорбінова кислота).

Про нестачу вітаміну В1 (тіаміну) говорить дратівливість, погіршення апетиту і сну, м'язова слабкість, зміни психіки.

Характерними ознаками нестачі вітаміну В2 (рибофлавіну) можуть стати тріщини на губах і в кутах рота, відчуття «піску в очах», світлобоязнь, порушення сприйняття різних кольорів. Нестача вітаміну може викликати анемію.

Через нестачу вітаміну В5 (пантотенової кислоти) з'являються лущення шкіри, посивіння і випадання волосся, слабкість, занепад сил. Також можуть з'являтися шлунково-кишкові розлади. 

При появі подібних симптомів слід звернутися до лікаря.

Будьте уважні до стану свого здоров'я і завжди звертайте увагу навіть на незначні прояви відхилень від норми.

17.03.2021